V sobotu 21. 6. 2014 se ve Všechovicích v okrese Přerov, při příležitosti oslav 119. výročí autorova narození, uskutečnilo slavnostní otevření Výstavní síně Bohuslava Fuchse a stálé expozice BOHUSLAV FUCHS 1895–1972, Život a dílo, projekty, realizace, kresby, modely a fotografie.

©Pavel Tobolka.
©Pavel Tobolka.
Helena Vostalová, autorka modelů, ©Pavel Tobolka.

Při příležitosti slavnostního otevření se přítomní pamětníci i bývalí spolupracovníci, společně s příbuzenstvem a se zástupci obce společně vyfotili před rodným domem Bohuslava Fuchse, podobně jako dříve při odhalení pamětní desky v roce 1980.

Společná fotografie příbuzenstva, pamětníků a bývalých spolupracovníků Bohuslava Fuchse před rodným domem, 21.6.2014 ©Pavel Tobolka.
Odhalení pamětní desky 7.5.1980, Všechovice, ©Jiri Cipr.

Slavnostního přestřižení pásky při otevření Výstavní síně se ujal starosta obce Radovan Mikuš, dále proděkan Fakulty architektury VUT v Brně doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D., prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc., Ing. arch. Josef Němec, CSc. a emeritní děkan FA VUT v Brně prof. Ing. arch. Ivan Ruller.

Slavnostní přestřižení pásky, ©Pavel Tobolka.
©Pavel Tobolka.
PhDr. Pavla Seitlová, vnučka Bohuslava Fuchse, ©Pavel Tobolka.
©Pavel Tobolka.

Po úvodním slově partnerů, autorů expozice a pamětníků následovalo vystoupení hudebního Souboru příčných fléten při ZUŠ Hranice a komentovaná prohlídka expozice.

©Pavel Tobolka.

Záštitu nad slavnostním otevřením převzali ministryně pro místní rozvoj ČR Mgr. et Mgr. Věra Jourová a starosta obce Všechovice Radovan Mikuš.

 portrait
doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D.,
autor architektonického a koncepčního řešení,
spoluautor expozice